Изследователите са открили подобни резултати при хора, живеещи под бедността.

Още: Експерти, активисти казват, че равенството в здравеопазването се нуждае от повече внимание в борбата срещу изменението на климата

Сури отбеляза, че друга заплаха идва от замърсяване на околната среда, което може да се появи след буря. Плесента в домакинството може да влоши хроничното обструктивно белодробно заболяване при възрастни и астмата при децата. Промишленият отток, близките депа за опасни отпадъци, замърсяването на подземните води и замърсителите във въздуха могат да създадат допълнителни опасности, особено в по-бедните райони, където жителите може да не са в състояние да се преместят бързо.

Както при пандемията, климатичните бедствия като Мария увеличават липсата на достъп до качествено здравеопазване, каза Кармен Велез Вега, професор по обществено здраве в Университета на Пуерто Рико и главен изследовател на няколко текущи проучвания за различията в околната среда и здравето на острова.

Вега пътува из острова за анализи на фокус групи и проследи оцелелите, намирайки по-възрастни, които вече нямат болногледачи, хора, които са загубили лекарствата си или чиито застрахователни компании не биха платили за доставки за повече от 30 дни.

Още: Изменението на климата, горещите вълни влияят на здравето на сърцето, твърдят експерти. Ето защо това излага цветнокожите на по-висок риск.

„Ураганът създаде дислокация“, каза тя. „Той създаде това прекъсване на връзката на хората с техните услуги – но на всичкото отгоре разкри и огромното количество хора, които не са имали никакви грижи, които страдат от условия, които се влошават след урагана поради толкова дълго време, необходимо за възстановяване на услугите.“

Вега отбеляза, че някои обществени здравни клиники с ниски доходи са успели да отворят нови места и да подобрят своята инфраструктура. Но като цяло недостигът на здравни специалисти възпрепятства грижите след бурята, като много лекари и медицински сестри напуснаха острова, за да си намерят работа, каза тя.

Вега и други подчертаха необходимостта от по-често включване на дългосрочно възстановяване на здравето в правителствените планове за готовност при бедствия и инвестиране в по-ефективни ресурси на ниво общност. Тръстът за обществено здраве на Пуерто Рико планира да наеме повече здравни работници в общността, за да помогне на жителите да навигират в системата и да ги свържат с услуги, което според Вега ще бъде ключово особено за тези в отдалечените райони на острова.

Изберете Alkotox и се сбогувайте с чернодробните проблеми. Посетете https://alkotox-website.com/ за поръчка.

„Те са твърде болни, за да отидат в клиниките, нямат транспорт, нямат хора, които да се грижат за тях“, каза тя.

Експертите подчертават, че хроничните климатични промени ще продължат да заплашват човешкото здраве.

„Все още имаме хора, които живеят в много уязвими райони, където дори не трябва да чакаме да дойде ураган. Има голяма буря (и) тези хора са наводнени от домовете си“, каза Вега. „Имаме хора, които се разболяват и ще се разболяват, защото домовете им не са подходящи.

„Това не е в бъдещето. Това е в настоящето.“

Свържете се с Нада Хасанейн на nhassanein@usatoday.com или в Twitter @nhassanein_ .

Марта Габриел знае ефектите от знойната жега. През последните пет години Габриел бере сладки картофи, боб и домати под палещото слънце на Южна Флорида.

Един парещ летен ден, докато работеше в разсадник, сърцето й започна да бие учестено. Дишането й стана тежко и тя почувства припадък.

„Не исках да се прибирам. Трябваше да работя и да купувам храна. Не исках да губя часове“, каза 41-годишният Габриел на испански чрез преводач. Габриел е бременна и има преддиабет. Тревожи се за здравето на сърцето си, бебето си, както и за съпруга си озеленител.

Преди няколко години Хосе Делгадо, 72-годишен земеделски работник, който също бере сладки картофи, имаше здравословен епизод в Хоумстед, Флорида. През един горещ майски ден зрението му внезапно започна да се замъглява и мускулите му се схващаха. Имаше пулсиращо главоболие.

„Но продължих да работя. Не получавам подкрепа или помощи, така че трябва да работя, за да оцелея“, каза той. След това той колабира и беше хоспитализиран за няколко дни с бъбречна недостатъчност.

Но ако беше изчакал още няколко минути, за да стигне до болницата, лекарите му казаха, че щеше да умре.

Изменението на климата е „множител на заплахите“ за цветнокожите

Климатът продължава да се затопля и нацията търпи рекордни горещи вълни. Цветнокожите страдат непропорционално от прекомерната топлина и свързаните с нея последици за здравето, казват експерти.

Проучване на Центъра за контрол и превенция на заболяванията установи, че коренното население има най-висок процент смъртни случаи, свързани с горещината, следвано от чернокожите.

Изследователите откриват, че екстремната топлина и замърсяването на въздуха оказват голямо влияние върху сърдечно-съдовото здраве, а свързаните с топлината смъртни случаи и хоспитализациите са свързани със сърдечно-съдови заболявания.

Администрацията на Байдън обяви на 20 септември, че ще приложи нови принудителни мерки за защита на работещите на закрито и на открито от екстремни горещини чрез Администрацията по безопасност и здраве при работа.

По същия начин местните хора са по-склонни да страдат от затлъстяване и да имат високо кръвно налягане, 50% по-вероятно да бъдат диагностицирани с коронарна болест на сърцето, отколкото белите хора.

Тези условия, съчетани с липсата на достъп до здравеопазване и други ресурси, излагат страдащите на по-висок риск от заболяване, свързано с топлината, каза по време на онлайн семинар д-р Катрин Томс, лекар и член на комисията във Флорида Clinicians for Climate Action. Бременни хора като Габриел също са изложени на по-висок риск.

„Вече преживяваме и ще продължим да виждаме по-чести, по-тежки и по-дълги горещи вълни“, каза Томс. „Работниците на открито са на първа линия. Ако не успеем да се подготвим, можем да очакваме повече посещения в спешни отделения, хоспитализации и смъртни случаи, свързани с топлинен стрес.“

Животът в по-горещ климат може да доведе до по-висок риск за здравето

Мястото, където живее човек, също допринася за неговия риск.

Неотдавнашно проучване , публикувано в Nature Communications, установи, че в големите градове на САЩ средностатистическият цветнокож човек живее в преброен участък с по-високи температурни показатели от преброителните участъци с предимно бели хора в почти всички 175 от „най-големите урбанизирани райони“ в страната.

Изследователите са открили подобни резултати при хора, живеещи под бедността.

Салас си спомня възрастен пациент, който живее в беден квартал на Бостън. Той беше откаран по спешност в спешното отделение, където лекарите установиха, че има вътрешна температура от 106 градуса, два градуса по-малко от човешката граница за оцеляване. Нямаше климатик.

„Имаха само един отворен прозорец по време на гореща вълна в Бостън“, каза тя.

Наташа Дежарнет, епидемиолог и професор по медицина на околната среда в Института за околна среда Кристина Лий Браун на университета в Луисвил, специализира в качеството на въздуха и риска от сърдечно-съдови заболявания. Тя каза, че годините на червена линия са основен принос за свързаните с топлината сърдечни проблеми при цветнокожите.

Червената линия обикновено се отнася до дискриминационна практика, често в жилищното настаняване, която отказва услуги на жителите на определени райони въз основа на раса или етническа принадлежност. В повече от 100 града в САЩ общините с червена линия са имали по-горещи температури през лятото, отколкото кварталите без червена линия, според анализ , публикуван в Climate.

„Предишните общности с червена линия са по-горещи и също така имат по-малко покритие от дървета“, каза тя. „Наличието на повече дървесна покривка, повече от просто охлаждане на въздуха… то също е свързано с почистването на въздуха.“

Известно е също, че дърветата подобряват сърдечно-съдовото здраве , обясни Дежарнет, и намаляват това, което учените наричат ​​ефект на градския топлинен остров, столичен район, който е по-горещ от околностите.

Пандемията от COVID-19 влошава нещата

DeJarnett каза, че достъпът до центрове за охлаждане може да бъде „животоспасяващ“ и е препоръчителна интервенция за предотвратяване на заболявания, свързани с топлината, особено за работещите на открито. Но пандемията наруши използването им поради социално дистанциране.

Д-р Джоел Кауфман, лекар и епидемиолог, който е специалист по здравето на околната среда, ръководи дългосрочно национално проучване за връзката между замърсяването на въздуха и сърдечните заболявания, наречено Мултиетническо изследване на атеросклерозата и замърсяването на въздуха.

Кауфман и колегите му установиха, че прекомерните смъртни случаи, свързани със замърсяването на въздуха, изглежда са свързани със сърдечно-съдови заболявания и че замърсяването е свързано с прогресиране на атеросклерозата. Той също така посочи връзката между горещините и сърдечните заболявания.

Още: Цветнокожите общности в Луизиана вече страдат от замърсяване и COVID. Сега е промяната на климата.

„Тези горещини са свързани със смъртността – и по-голямата част от тази смъртност в крайна сметка е сърдечно-съдов морал“, каза Кауфман. „Изменението на климата и концентрациите на замърсяване на въздуха и техните различни ефекти върху различните популации са много свързани.“

Кауфман също отбеляза, че непропорционалният достъп до превантивни здравни грижи увеличава риска от сърдечни проблеми, предизвикани от топлина, наред с множество други здравословни проблеми.

След нейния уплах Габриел започна да ходи в безплатна клиника. Но дълги години имигрантът от Гватемала не е имал достъп до здравеопазване, каза тя.

Тя се тревожи за съпруга си, който няма лекар и страда от силно главоболие и други здравословни проблеми.

„Знам, че е риск“, каза тя за тяхната работа. Но "Кой ще ни плати сметките?"

„Става все по-горещо. Дори когато започнах преди пет години, беше по-малко горещо“, продължи тя. „Питам се – какво ще стане?

Свържете се с Нада Хасанейн на nhassanein@usatoday.com или в Twitter @nhassanein_ .

Какво представлява синдромът на хроничната умора?

CFS е нещо, с което се сблъсках от първа ръка в началото на 80-те години на миналия век и създава интересна история. Бившата ми съпруга, Джой, която почина от рак, беше много обичан професор в университета в Луисвил и преподаваше на онези, които искаха да станат учители по специално образование. Тя също беше много активна в популяризирането на каузите на хората с увреждания на местно и национално ниво. Накратко, тя беше жизнена, изключително активна и всеотдайна и щеше да отиде на всичко, за да води добра битка, когато ставаше дума за защита на правата на другите.

Тогава един ден тя се събуди със странно чувство.

Тя говореше за непреодолима умора, степен на умора, която никога не е изпитвала. Освен това тя имаше проблеми с движението на лявото си рамо. Това беше странно, тъй като обикновено се събуждаше с голям оптимизъм и дълъг списък от неща за изпълнение, освен това никога не се оплакваше. Отписах го, тъй като тя работи твърде много и тя просто имаше нужда от почивка от многото „шапки“, които носеше, които я разпръскваха твърде много.

И така, какво се случваше?

Може да ви харесат Ето 3 съвета как да не наддавате на тегло, да губите мускулна маса, докато остарявате

Как синдромът на хроничната умора влияе върху живота на човек?

Очевидно тя се нуждаеше от медицинска помощ и отиде при доверен лекар, когото познаваше от години. Той изрази съчувствие, но не можа да намери „медицинска причина“ за нейното състояние. Тя се опита да продължи да преподава, но не можа да продължи и беше принудена да си вземе медицински отпуск. Когато грипът се завърна за трети път, тя отиде при специалист, който направи кръвни изследвания и заключи, че има мононуклеоза , която ще премине и ще се почувства по-добре през следващите месеци.

Той сгреши.

Това влакче в увеселителен парк от възходи и падения продължи още няколко месеца и тя отиде при друг специалист, който предложи същия резултат от кръвните изследвания – мононуклеоза. Отново й беше казано, че ще се развие и постепенно ще започне да се чувства по-добре. Когато тя обясни на лекаря какво е преживяла в продължение на близо година и че това не може да е мононуклеоза, той вдигна рамене и й каза да се прибере вкъщи и да си вземе гореща вана.

Може да ви хареса У дома или във фитнеса, какво да знаете за ефективна рутинна тренировка за съпротива

Тя отиде при друг много уважаван специалист от чужбина с подобни резултати. Този път той зае позицията, че тя се опитва да се измъкне от работа и иска медицинско увреждане, но не можа да намери причина да подкрепи това. Това беше върхът на абсурда, тъй като Джой обичаше да преподава и отчаяно искаше да се върне.

Най-накрая грипоподобното заболяване изчезна, но изключителната умора остана и беше непреодолима, както и разочарованието от медицинските специалисти. Въпреки умората си, Джой се зае да проучи проблемите. Тя беше брилянтна и си спомняше почти напълно всичко, което четеше, и четеше постоянно.

Contents